PlayStation 2 – specificatii tehnice, accesorii, probleme si jocuri PS2

PlayStation 2 este rezultatul firesc al succesului pe care l-a avut Play Station 1. Lansata la sfarsitul anului 2000, consola creata de cei de la Sony a reusit sa scrie istorie prin volumul de vanzari, prin jocurile create special pentru ea si prin performantele uriase, cu adevarat impresionante pentru perioada respectiva.

Ideea unei noi console create de Sony a aparut in 1999, in conditiile in care Sega crease deja o varianta excelenta sub forma lui Dreamcast. De asemenea, o multime de concurenti erau pe punctul de a lansa noi console: GameCube de la Nintendo sau Xbox de la Microsoft.

In momentul in care PlayStation 2 a fost lansat, succesul a fost unul rasunator, vanzarile din prima zi fiind de peste 250 de milioane de dolari. Din cauza succesului, o buna perioada dupa lansare nu s-a putut gasi nicio consola. Aparusera intarzieri foarte mari de productie, iar magazinele online profitau de asta si vindeau produsul celor de la Sony cu sume extrem de mari.

ps2

Specificatiile consolei PlayStation 2

In ciuda succesului avut de Sony cu PS2, specificatiile nu erau chiar atat de impresionante. Consola avea un hardware mai slab decat cel al concurentilor Xbox si GameCube. Lucrul care i-a convins pe gameri ca o astfel de achizitie merita insa, a fost compatibilitatea noii console cu jocurile de pe PlayStation 1.

Elementele de hardware pe care se bazau cei de la Sony erau urmatoarele:

 • Un procesor de 299 mHz, cu memorie cache de 16 kb si capacitate mare de procesare a imaginilor;
 • O capacitate mare de procesare grafica. Memoria video era de 4 Mbl
 • Un sunet foarte bun;
 • Posibilitatea de a citi CD-uri;
 • Conectivitate superioara. Cutia magica a celor de la Sony avea 2 porturi USB, iesire pentru internet, intrari pentru carduri de memorie si o serie de alte elemente pentru conectare;
 • Card de memorie de 8 Mb;

Lucruri interesante despre PS2

De-a lungul celor 13 ani in care consola a fost produsa, au aparut o multime de lucruri interesante referitoare la ea. De asemenea, sunt extrem de impresionante statisticile privitoare la vanzarile pe care le-a generat:

 • Ps2 este cea mai bine vanduta consola de jocuri din toate timpurile. Aceasta a reusit sa se vanda in peste 150 de milioane de exemplare, mult mai mult decat in cazul concurentilor de la Nintendo.
 • Numarul de jocuri lansate special pentru PS2 este foarte mare. Aproape 4000 de jocuri s-au creat pentru aceasta consola, iar iubitorii de jocuri au cumparat 1.5 miliarde de copii;
 • In 2004 a fost lansata o varianta slim de PS2, denumita Slimline. Nu a avut succesul consolei mama, insa a fost o aparitie foarte interesanta.
 • Una dintre caracteristicile unice ale consolei a fost faptul ca putea sta atat orizontal, cat si vertical, in functie de preferintele pe care le avea utilizatorul;
 • Ps2 a fost prima consola care le-a oferit utilizatorilor posibilitatea de a juca online, gratuit, alaturi de alte persoane;
 • Un jucator a devenit atat de pasionat de consola pe care o avea in dotare incat si-a schimbat numele din Dan Holmes in Mr. PlayStation 2.
 • Planul initial era ca PS2 sa poata oferi un serviciu de streaming pentru muzica. Din pacate, serviciul de streaming nu a fost lansat niciodata de Sony.
 • Japonia a avut o serie de probleme legate de exportarea consolei de jocuri. Guvernele unor tari considerau ca hardware-ul este mult prea puternic si poate sa fie folosit in scopuri militare;
 • Au existat mai multe firme care au creat diverse accesorii pentru PlayStation. Spre exemplu, JoyTech a produs monitoare LCD si boxe care puteau sa fie atasate consolei.
 • La inceputul anilor 2000, PS2 era una dintre singurele solutii prin care se puteau juca jocuri cu rezolutie HD. Aceasta rezolutie era disponibila doar pentru cateva jocuri, cum ar fi Tourist Trophy sau Valkyrie.

Au existat probleme cu aceasta consola?

Evident, nu totul a fost roz. Pe langa faptul ca inceputurile au insemnat zile intregi de asteptare pentru multi gameri, pentru simplul fapt ca PS2 nu se producea la fel de repede precum se vindea, utilizatorii nu au fost tocmai multumiti de capacitatea cardului de memorie, dar nici de faptul ca nu existau suficiente carduri pe piata.

O alta problema a fost legata de modul de citire a CD-urilor. La inceputuri, consola dadea destul de multe erori, insa partea buna este ca Sony a reparat toate problemele.

Cele mai vandute jocuri pentru PS2

Dintre cele aproape 4000 de jocuri care s-au creat special pentru PS2, cateva s-au vandut extrem de bine. Cel mai mare succes l-a avut GTA V, care a fost vandut in 2 de milioane de copii in 2015 si a fost lansat ulterior si pentru PS3, PS4 si PC. De asemenea, jocul poate sa fie jucat si pe platformele concurente, Xbox360 si Xbox One.

Un al doilea joc foarte vandut a fost Gran Turismo 3. Acesta s-a vandut in aproape 15 milioane de exemplare, urmat de Gran Turismo 4 si de Final Fantasy x.

Nu trebuie uitate nici jocuri precum Metal Gear Solid 2 sau Kingdom Hearts. Practic, la fel ca si in cazul PlayStation 1, cei de la Sony au reusit sa faca mult mai multi bani prin vanzarea de jocuri, decat prin vanzarea de console.

PlayStation 2 sau PlayStation 1?

Evident, multi jucatori isi puneau aceasta intrebare, cel putin la inceputurile platformei. Raspunsul a fost intotdeauna evident insa. PlayStation 2 este platforma care merita cea mai mare atentie, in conditiile in care putea rula si jocurile de pe PlayStation 1, avea DVD player si o forma mult mai atractiva si mai usor de folosit.

Fiind o editie mai noua, PS2 a adus o multime de imbunatatiri:

 • Un controller diferit si mai usor de folosit;
 • Mai multe tipuri de accesorii compatibile;
 • Mult mai multe jocuri decat in cazul PS1, incluzand toate jocurile primei console;
 • Specificatii hardware imbunatatite. De la procesor, pana la memoria RAM si capacitatea grafica, totul a fost mult imbunatatit la PS2.
 • Posibilitatea de a reda DVD-uri, spre deosebire de CD-uri. Este un mare plus, in conditiile in care PS2 a inceput sa ofere posibilitatea de rulare a filmelor la o calitate superioara, fara a fi nevoie de un DVD player.

Accesorii interesante compatibile cu PS2

De-a lungul celor 13 ani de productie a consolei PS2, cei de la Sony au produs o serie de accesorii care au imbunatatit experienta de joc a userilor. De asemenea, au existat si o multime e firme care si-au focusat atentia spre productia unor accesorii compatibile cu PlayStation 2.

Printre cele mai interesante accesorii destinate exclusiv PS2 se numara urmatoarele:

1. Controllerul DualShock 2. Este un controller analog diferit de cel original, de pe PS1. Butoanele au o sensibilitate mai mare, iar cablul de conectare este ceva mai lung decat in cazul DualShock de pe PS1. Dual Shock 2 are si doua nivele in plus de vibratie, ceea ce ofera o experienta mult superioara.

2. Controllerul Logitech Cordless Action. Nu este produs de Sony, insa a fost foarte popular in momentul aparitiei. Dupa cum ii spune si numele, este un controller care functioneaza fara fir.

3. Logitech Driving Force GT. Pasionatii de jocuri cu masini, motociclete si curse, in general, au avut la dispozitie un alt accesoriu cat se poate de interesant, creat tot de catre Logitech. Driving Force GT era un accesoriu format dintr-un volan si doua pedale pentru acceleratie si frana, care asigurau o experienta unica pana atunci in lumea jocurilor.

4. Microfoane. Au existat mai multi producatori de accesorii care au creat microfoane pentru PS2. Evident, cele mai bune au fost produse de Sony Principalul model s-a numit Singstar si a putut fi achizitionat atat in varianta cu fir, cat si in varianta fara fir.

5. Mochete pentru dans. PS2 a reusit sa aduca si activitatea fizica in cadrul jocurilor video, prin jocuri precum Dance Revolution. Mochetele pentru dans permiteau inregistrarea miscarilor jucatorilor si au fost extrem de apreciate.

Numarul de accesorii continua cu o multime de buzzere destinate jocurilor de tip quiz, cu controllere pentru jocurile Arcade, cu chitare pentru jocurile muzicale si numeroase accesorii pentru conectivitate.

Un lucru cat se poate de cert referitor la PS2 este faptul ca este o consola extrem de complexa, iar complexitatea ii este amplificata de atentia primita de la o multime de alti producatori si de numarul mare de jocuri.

Sunt o multime de gameri care inca prefera PlayStation 2, in ciuda faptului ca de-a lungul timpului au aparut si PS3 sau PS4.

Este cert, asadar, ca aceasta consola a reusit sa revolutioneze intregul domeniu al jocurilor si sa ramana in inima jucatorilor.

Despachetare si instalare PlayStation 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *