Controllere PlayStation 1,2,3,4

Controllerul PlayStation este, cel mai probabil, unul dintre cele mai stabile controllere de pe  piata de gaming. Cu peste 20 de ani de istorie, a reusit sa supravietuiasca adaugand doar schimbari minore cu fiecare editie lansata.

Istoria celui mai utilizat controller din lume incepe in 1994, odata cu PlayStation 1. Cei de la Sony s-au incapatanat sa creeze un produs care sa fie insusit de gamerii din intreaga lume si au reusit, oferind o serie de particularitati pentru controllerele create:

  • Un design usor de tinut in maini, care nu s-a schimbat de-a lungul timpului;
  • Folosirea simbolurilor in loc de litere pe butoane. Pe butoanele controllerelor de la PS exista 4 simboluri cu o semnificatie aparte: triunghi, patrat, cerc si X. Conform celui care a facut designul butoanelor, Teiyu Goto, triunghiul reprezinta directia, patratul reprezinta meniul, iar cercul si X-ul reprezinta deciziile jucatorilor: Da sau Nu.
  • Perseverenta. Odata cu trecerea timpului, concurentii celor de la Sony au schimbat controllerele in functie de tendinte. Controllerul PlayStation a ramas mereu la fel.

controllere

Istoria controllerelor de PlayStation

Primul Controller: PlayStation Controller. Aparut odata cu prima consola, in anul 1994, a fost parintele numeroaselor modele de controllere ce aveau sa vina ulterior. Acesta a rezistat 3 ani fara modificari majore. In 1996 s-a facut o mica modificare la cablu, insa nimic major.

Dual Analog Controller. Lansat in 1997 tot pentru PS1, aduce in plus doua butoane ce pot fi controlate tridimensional cu ajutorul degetului mare. Acestea au rolul de a imbunatati controlul detinut de gamer si sunt, fara doar si poate, un pas mare inainte.

DualShock. Este primul controller din seria Dual Shock si apare ca inlocuitor al lui Dual Analog. Motivul pentru care a fost lansat a fost functia de “Rumble”, care imbunatatea destul de mult experienta gamerului printr-un sunet scos ori de cate ori se apasau anumite butoane. Aceasta varianta a fost lansata tot in 1999 si a adus un plus in design, cum ar fi manerele mai scurte cu 1.5 cm. Foarte interesant este faptul ca DualShock a intrat la inceput pe piata ca un controller optional, devenind varianta oficiala la scurt timp dupa ce Sony a realizat cat este de eficient si de bine primit.

DualShock 2. Odata cu lansarea PS2 in anul 2000 a aparut si a doua varianta de DualShock. Aproape identic cu primul, a adus un lucru foarte interesant: sensibilitate mai mare la atingere. De asemenea, a venit cu mici diferente de culoare. Dat fiind faptul ca DS1 era compatibil atat pe PS1 cat si pe PS2, foarte multi gameri au pastrat primul DualShock pentru a se bucura de noua consola.

The Boomerang. A fost un controller care nu a aparut pe piata, insa a aprins imaginatia unui numar mare de gameri. Cu un aspect de boomerang, a fost prezentat inainte de lansarea PlayStation 3. Din pacate, pana la lansarea din 2006 Sony s-a razgandit si a apelat la o solutie mai traditionala.

Sixaxis. Este varianta traditionala la care s-a apelat pentru lansarea PS3. A fost un adevarat dezastru pentru multi iubitori de PS. Desi foarte asemanator cu primele DualShock, Sixasis a renuntat la functia “Rumble”, lucru care a suparat destul de multi utilizatori. Un lucru bun pe care l-a adus Sixaxis a fost conectivitatea Bluetooth Wireless, care a ramas prezenta la toate celelalte controllere lansate ulterior.

DualShock 3. Dupa esecul lui Sixaxis, cei de la Sony au fost nevoiti sa aduca un alt controller pe piata, sub forma lui DualShock 3. Identic cu celelalte controllere, acesta aducea in plus sensibilitate la miscare si lipsa cablului. De asemenea, s-a gasit loc pentru reintegrarea functiei “rumble”, atat de apreciata de utilizatori. DualShock3 a reusit sa ramana extrem de popular pentru foarte multa vreme, chiar daca intre timp a aparut si DualShock4.

DualShock 4. A fost lansat in 2013 si se poate spune ca este cel mai diferit ca forma, din toate controllerele Sony. Are un buton dedicat share-ului, care permite uploadul de videoclipuri pe Youtube sau pe retele de socializare direct de pe gamepad. De asemenea dispune de sensibilitate la miscare, de un jack pentru casti stereo si de un speaker. Evident, este wireless si inglobeaza o serie de tehnologii interesante care imbunatatesc foarte mult experienta de joc.

Desi la design s-au schimbat destul de putine, de la primul controller PlayStation pana la DualShock 4 au aparut o multime de imbunatatiri, care mai de care mai interesante. Controllerul care este utilizat astazi de mai toti iubitorii de PS are precizie, o sensibilitate foarte mare, este wireless, inteligent si are un touchpad usor de folosit.

.

.

.

Aparitii interesante in lumea controllerelor

Pe langa controllerele standard prezentate mai sus, Sony si-a incercat norocul si cu alte accesorii interesante, unele care au avut succes, altele care nu au prins chiar atat de tare la public:

  • Microfoanele SingStar. A fost accesoriul care a transformat serile de karaoke in distractie. Lansate in 2004, au ramas extrem de populare si pot fi achizitionate si astazi. Din 2009 pot fi achizitionate si wireless.
  • Buzzerele pentru jocurile concurs. Cu un concept foarte interesant, au avut si ele un succes destul de mare.
  • PlayStation Eye. Prima camera care putea sa citeasca gesturi si sunete, a fost lansata in 2007 si a insotit o serie de jocuri foarte interesante.
  • PlayStation Move. A fost o calatorie lunga pana sa se ajunga la jocuri de tenis sau golf pe PlayStation, in care jucatorul sa fie cat se poate de activ. Aceasta s-a terminat odata cu lansarea PlayStation Move, care odata ce s-a gasit in mana jucatorului, l-a facut sa se miste si sa duca gamingul la un alt nivel.

Controllere PlayStation lansate de alte firme

Cei care au dorit altceva, fata de modelele clasice de la PlayStation, au putut alege intotdeauna controllere construite de alte firme, insa compatibile cu consolele celor de la Sony. Cu alte forme, cu functii care mai de care mai interesante si de cele mai multe ori cu preturi mai mici, acestea au aprins foarte des imaginatia jucatorilor.

Exista sute de variante, unele interesante, altele adevarate esecuri. Cu siguranta insa, cele mai bune variante raman controllerele create de Sony.