PlayStation 1 – specificatii tehnice, istorie, probleme si jocuri PS1

Atunci cand vine vorba despre console de jocuri, Sony se poate lauda in acest moment cu cateva modele revolutionare, comercializate sub denumirea de PlayStation.

Prima consola PlayStation a aparut in Japonia, in anul 1994 si a reusit sa treaca de bariere de care nu se mai trecuse pana atunci:

  • 100 de milioane de console distribuite in intreaga lume;
  • Un controller revolutionar, creat de Teiyu Goto;
  • Un produs destinat mai degraba adultilor, decat copiilor. Reclamele PlayStation au transmis intotdeauna un mesaj clar asupra faptului ca aceasta consola nu este un joc.

ps1

Istoria PlayStation 1

In momentul in care aceasta consola a aparut pe piata, Sony nu avea niciun fel e experienta in ceea ce priveste jocurile video, in comparatie cu majoritatea concurentilor car erau deja la al doilea sau chiar al treilea model de consola. Totusi, PlayStation a reusit sa magnetizeze iubitorii de jocuri prin introducerea jocurilor 3D destinate maselor si prin dezvoltarea jocurilor pe CD-ROM.

Mergand mai departe in timp, descoperim ca PlayStation 1 este rezultatul colaborarii dintre Nintendo, care la momentul respectiv era unul dintre cele mai mari companii de console de gaming si Sony, un brand extrem de cunoscut, insa pentru alte produse, cum ar fi sistemele audio.

De fapt, colaborarea dintre Nintendo si Sony a aparut tocmai din nevoia celor de la Nintendo de a avea un procesor audio de buna calitate, descoperit in Sony SPC700.

O perioada dupa inceperea colaborarii, cele doua companii si-au dus activitatea separat, Sony producand sisteme audio si inventand CD-ROM-ul alaturi de Philips, iar Nintendo producand console video.

In 1988, cele doua companii au hotarat sa dezvolte o consola care sa contina o unitate CD-Rom. In paralel, Nintendo au inceput o colaborare si cu Philips, ceea ce a dus la o serie de probleme si i-a facut pe cei de la Sony sa dezvolte singuri consola. Asa a aparut PlayStation 1, iar Sony a intrat pe o piata pe care ulterior avea sa o domine fara foarte mari probleme.

Productia primei console a celor de la Sony a rezistat pana in 2006 si unitatile vandute au depasit 100 de milioane.

Specificatii tehnice ale consolei PlayStation 1

  • Functiona pe baza de CD-Rom, ceea ce insemna la momentul respectiv un salt urias in fata in ceea ce priveste grafica si viteza de rulare a jocurilor;
  • Avea un procesor R3000 cu frecventa de 3.8688 Mhz.
  • Dispunea inclusiv de posibilitatea de stocare pe un card de memorie;
  • Capacitatea de stocare era uriasa. Daca majoritatea celorlalte console aveau o capacitate de pana la 12 MB, PlayStation 1 avea o capacitate de stocare de 650 MB, ceea ce permitea grafica 3D, muzica si o parte din flexibilitatea de care ne bucuram astazi.
  • Avea o memorie RAM de 2 MB;
  • Avea o memorie video de 1 MP si o placa video foarte performanta, care putea sa ofere imagini 3D;
  • Dispunea de nu mai putin de 16.7 milioane de culori, folosind tehnologia True Color. Este unul dintre motivele pentru care PS1 a fost o consola atat de apreciata, in conditiile in care toate jocurile ofereau atat o rezolutie foarte buna, cat si multe culori.
  • Avea mai multe variante de controllere, diferentiate intre ele in functie de culoar, numarul de butoane si destinatie. Unul dintre cele mai interesante controllere a fost PS Analog Joystick, considerat a fi destinat jocurilor ce simuleaza zborul. Doar 40 de jocuri au folosit acest controller, insa utilizatorii l-au considerat extrem de eficient. De asemenea, au fost construite si controllere editie limitata.

Controllerele erau diferite de tot ceea ce exista pe piata la momentul lansarii PS1. Majoritatea controllerelor oferite de concurenta functionau pe baza unui buton de tip D-pad care decidea directia. In cazul PlayStation, controllerul avea 4 butoane de directie.

Ce mai putea face PS1 pe langa rularea jocurilor?

Utilizatorii acestei console se puteau bucura de mult mai multe lucruri decat simpla joaca. Astfel, anumite modele puteau sa redea muzica de pe CD-uri si chiar videoclipuri. Pentru acel moment era incredibil faptul ca se puteau amesteca melodiile de pe CD si se putea repeta orice cantec fara niciun fel de probleme. Ulterior, Sony a dezvoltat mai multe functii interesante, cum ar fi SoundScope.

Cardul de memorie pe care erau salvate jocuri era si el o inovatie cat se poate de interesanta.

Exista si o multime de lucruri pe care le putea face PS1, de care putini dintre utilizatorii acestei console sunt constienti:

  • Le permitea utilizatorilor sa isi creeze propriile jocuri. Un model foarte interesant de PS1 lansat la sfarsitul anilor ’90, le permitea tuturor jucatorilor sa programeze si sa isi creeze propriile jocuri. Multe dintre jocurile create de cei pasionati au ajuns sa fie apreciate la nivel mondial, cum ar fi Blitter Boy.
  • Se putea conecta la telefon si la internet. C ajutorul unui cablu si a unui telefon mobil, se putea conecta la internet, lucru incredibil pentru sfarsitul anilor ’90.
  • Avea un ecran care permitea joaca fara un monitor. Practic, era un PlayStation mobil.
  • Juca rol de ceas. Este una dintre cele mai simple functii, insa uimitoare pentru destinatia pe care o avea de fapt consola. PS1 putea sa spuna ora.

Au existat probleme cu functionarea consolei?

Nu toate lucrurile au fost roz pentru Sony. Primele 1000 de modele, spre exemplu, generau un sunet ciudat raportat de utilizatori. Acest lucru era cauzat de ventilatoarele care nu erau plasate bine si duceau la supraincalzirea plasticului din jur. De asemenea, au aparut tot felul de probleme legate de modul in care rulau jocurile si de sunetele facute de consola, insa usor usor s-au rezolvat toate.

Evident, dintre cele peste 1 milion de console vandute, o parte au mai creat probleme utilizatorilor, cum ar fi resetul automat, jocuri care nu functioneaza asa cum trebuie sau controllere nefunctionale. Partea buna este ca Sony a creat un sistem extrem de bun prin care orice problema era rezolvata cu destul de mare usurinta.

Lucruri interesante despre PlayStation 1

De-a lungul timpului, PlayStation1 a reusit sa genereze o multime de intamplari amuzante si de lucruri interesante:

  • Consola a fost apreciata inclusiv de Bill Gates, care ceva mai tarziu a dezvoltat Xbox, un adversar redutabil pentru produsul celor de la Sony.
  • In cei peste 12 ani de viata ai consolei, Sony a lansat 3000 de jocuri la nivel mondial. Vanzarile in ceea ce priveste jocurile au ajuns la o cifra uimitoare de aproape 1 miliard de CD-uri.
  • Cel mai vandut joc pentru PS1 a fost Gran Turismo. Jocul in sine are o poveste cat se poate de interesanta. Acesta a necesitat 5 ani pentru a putea fi dezvoltat. Cei 5 ani si-au spus cuvantul, jocul vanzandu-se in aproape 11 milioane de exemplare. Cel care a gandit acest joc, Kazunori Yamauchi a avut ideea cu 10 ani inainte de a o pune in practica.
  • Mascota PlayStation este o pisica de care stiu doar japonezii. Toro este pisica mascota a PlayStation-ului si imaginea oficiala a brandului. Totusi, este populara doar in Japonia datorita jocului Doko Demo Issho.
  • O buna perioada de timp, in ciuda spatiului de stocare mare, multe jocuri aveau probleme in a putea fi instalate pe un singur disc. Cele mai bune jocuri trebuiau sa fie instalate cu ajutorul a pana la 5 discuri separate.
  • Anul acesta, Sony a anuntat o reeditare a clasicului PS1, insa la dimensiuni mult mai reduse. Se pare ca modelul va fi lansat de Craciun si va include doua dintre jocurile clasice, extrem de apreciate de-a lungul timpului: Final Fantasy VII si Teken 3. Va fi cu 45% mai mic decat originalul PS1 si va costa 90 de lire. Este o varianta excelenta pentru nostalgici.
  • PS One nu este, de fapt, primul PlayStation. Initial, prima editie de PlayStation nu avea niciun numar, PSOne lansandu-se abia in 2000, in sezonul de iarna. Acesta a devenit un cadou de Craciun extrem de apreciat.

Cele mai populare jocuri ale consolei

De-a lungul perioadei in care PS1 a fost produs, s-au evidentiat cateva jocuri foarte interesante. Unul dintre acestea este, evident, Gran Turismo, care s-a vandut in aproape 20 de milioane de exemplare, daca se iau in considerare ambele editii ale jocului, cel din 1997 si cel din 1999.

Cel de-al doilea cel mai vandut joc a fost Final Fantasy, cu 11.14 milioane de discuri vandute la editia Final Fantasy VII si cu aproape 9 milioane la editia Final Fantasy VIII.

Tot de ordinul milioanelor se poate vorbi si atunci cand se ajunge la jocuri precum Tekken 3, Harry Potter si piatra filozofica, Tomb Raider sau Metal Gear.

Statistic, Sony a reusit sa faca mult mai multi bani din jocuri decat din vanzarea consolei.

Cu siguranta, PS1 a fost o consola uimitoare si inca este pentru nostalgici. Pentru cei care s-au nascut mai tarziu, cu siguranta arata ca o piesa venita din preistorie. Totusi, a fost startul pentru ceea ce reprezinta astazi modelele moderne de PlayStation si a ajutat la dezvoltarea celor mai interesante jocuri video.

Despachetare si instalare PlayStation 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *